SportKompas

> Algemeen > Wat is SportKompas?
SportKompas

Wat is SportKompas?

Wat is SportKompas?

SportKompas is een sportoriëntatietool voor kinderen tussen 8 en 10 jaar.

De sportkeuze van kinderen is zelden gebaseerd op waar ze echt goed in zijn, of op wat ze echt leuk vinden. Een kind volgt dansles of voetbaltraining omdat een vriendje dat ook doet, of omdat hun ouders dat vroeger ook deden. Het gevolg is dat veel kinderen al snel ontdekken dat de sport toch niet helemaal bij hen past. De lessen gaan heel moeizaam of zijn niet zo leuk als eerst gedacht, waardoor ze op zoek gaan naar een andere sport of gewoon helemaal stoppen met sporten. Dit kan hun zelfbeeld negatief beïnvloeden en uiteindelijk ook leiden tot een tekort aan lichaamsbeweging.

Als kinderen een sport kiezen vanuit hun eigen kunnen en motivatie, dan beleven ze er meer plezier aan en kunnen ze ook genieten van de vooruitgang die ze boeken. Dit draagt bij tot hun welzijn en een blijvende gezonde levensstijl. Dankzij SportKompas vinden kinderen gemakkelijker de weg naar de gepaste sportclub in hun gemeente en is er in de clubs dus een beter gerichte instroom. Dit levert uiteindelijk meer gemotiveerde en vaardige sporters op en minder drop-outs.

Bij deelname aan SportKompas krijgt elk kind een persoonlijk rapportje met de 7 sporten die het best bij hem of haar passen. Op basis van dit rapportje kunnen het kind of de ouders een sportkeuze maken. De sportdienst van elke gemeente kan na SportKompas de brug maken naar de sportclubs, sportkampen of initiaties in de buurt van waar het kind woont.

Daarnaast kan de sportleerkracht met de individuele resultaten van het SportKompas aan de slag om advies te geven en zijn lessen individueler en gerichter aan te passen aan de mogelijkheden en vaardigheden van elk kind.

SportKompas bestaat uit:

  • I LIKE: digitale vragenlijst die peilt naar de (bewegings)voorkeuren
  • I DO: 12 bewegingsoefeningen

Een wetenschappelijke benadering

SportKompas is gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen aan UGent onder leiding van Prof. Dr. Matthieu Lenoir (motoriek en beweegvaardigheid) en Prof. Dr. Leen Haerens (motivatie en sportpedagogie).

Het digitaal platform voor SportKompas maakt gebruik van gevalideerde datasets, algoritmes voor sportoriëntatie en vragenlijsten omtrent motivatie en sportparticipatie. Voor de fysieke testafnames wordt gestandaardiseerd materiaal gebruikt (SportKompas koffer).

SportKompas webinar

SportKompas wordt in deze webinar bondig samengevat door Bruno D'Hulster (Algemeen Directeur SportaMundi vzw) en Matthieu Lenoir (Bewegingswetenschapper UGent).

Een juiste sportkeuze draagt bij tot een meer duurzame sportbeleving. prof. dr. Matthieu Lenoir, UGent, Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen